Frej Elbæk Schjeldal om KMD IRONMAN 70.3 European Championship

Frej Elbæk Schjeldal er kommunikationschef hos IRONMAN og desuden også OOB’er. Vi har spurgt Frej lidt ind til det kommende Europamesterskab på halv Ironman som finder sted om ganske få uger i Helsingør. Bliv klar til stævnet, som deltager eller tilskuer, lige her:

Frej, hvorfor skal man som tilskuer komme ud og se det her stævne?

Det skal man først og fremmest fordi det er et Europamesterskab på dansk grund. Der ikke er noget triatlon-race i Norden, hvor man får lov at se så mange af verdens bedste triatleter head-to-head i kampen om et stort mesterskab. Og så skal man komme og nyde og medvirke til at skabe den helt fantastiske stemning der er blevet tradition for i Helsingør, hvor hele byen virkelig omfavner racet og giver alle deltagere uvurderlig opbakning hele racet igennem.

Hvor er de bedste steder at placere sig som tilskuer

Der gælder det samme til et IRONMAN 70.3 Europamesterskab som til mange andre triatlon races, kom tidligt og oplev øjeblikket hvor starten går, og måneders forberedelse for deltagerne, kulmininerer. Kommer man ekstra tidligt, kan man få en af de meget eftertragtede “first row” pladser på den lille kunstige ø lige overfor starten, hvorfor man kan følge deltagerne hele vejen rundt.

På cykelruten er Møllebakken, der er stævnets eneste egentlige bakke, et fedt sted at stå. Atleterne er nede i fart og er på vej ud på de sidste 30km af ruten, og den ligger i gåafstand fra svømmestarten. Og så er er mit hemmelige tip at gå ud på bagsiden af Kronborg Slot, tage sandwich og drikkevarer med og ligge sig i græsset og heppe på løberne der kommer fire gange rundt om Kronborg på vej i mål.

Er der lavet noget om i forhold til sidste år?

De mest centrale ændringer er i forbindelse med svømmeruten, som er blevet vendt om. Så man nu svømmer modsat uret i forhold til sidste år. Kom eventuelt op og test vandet når vi sammen med TriNord tre onsdage i træk åbner havnen og giver folk mulighed for at teste vand og rute. På løbet har vi droppet den del af ruten, som sidste år var ude ved lystbådhavnen, og i stedet fundet lidt flere km. oppe i den gamle bydel. Det gør det muligt for tilskuere at se løberne helt op til 10-12 gange indenfor en radius af 100 meter.

Kan du fortælle os lidt om pro-feltet i år?

Vi får de endelige startlister ca 14 dage inden. Så vi har endnu ikke det fulde overblik. Dog kan vi med sikkerhed sige, at det bliver det stærkeste felt nogensinde til et mesterskab på dansk grund. Vi ved også at navne som eksempelvis Lucy Charles hos kvinderne kommer – hun blev 2’er på Kona og er uhyggelig stærk og vil helt sikkert være en af favoritter hos kvinderne sammen med sidste års vinder Annabel Luxford. H

os mændene bliver det spændende om Patrik Nilsson, der har døjet med krampe til sine race, endelig kan sætte et helt race sammen og levere på højeste niveau, han melder selv om at grundformen er rigtig god og så kunne en fyr som Ronnie Schildknecht også været et godt bud.

Hvem tror du løber med titlen hos hhv kvinderne og mændene – og hvordan med de danske chancer?

Der vil som nævnt før, være flere der kan gøre sig gældende. Set med danske briller så bliver det selvsagt rigtig spændende om Helle Frederiksen kan sætte et lige så godt race sammen i år som sidste år. Og denne gang huske sokkerne i løbeskoene – hun løb bogstaveligt talt de sidste mange kilometer med blod løbende fra blodvabler på vej mod hendes imponerede sølvmedalje i 2017.

Helle melder om god form og det er muligt at hun kan sikre sig sin IRONMAN VM kvalifikation i netop Helsingør. Samtidig så lader det til, at Camilla Pedersen, der blev nummer 4 i IRONMAN 70.3 i Barcelona, er ved at finde frem til en måde at balancerer sine race på, så hun undgår nogle af de gener der længe har drillet hende på særligt løbet, så her kunne der også godt ligge et stort dansk resultat og vente. Og så er der Maja Stage Nielsen, som sidste år blev 10’er selv med et hårdt race i benene fra Herning ugen inden, kommer hun med friske ben er der også her et godt bud på en dansk medaljetager.

Er der nogle specielle steder på ruten man skal være lidt obs på som deltager?

Den første del af svømningen har lidt sving, hvor man lige skal huske at dreje de rigtige steder, så man ikke får unødvendige ekstra meter, men det er småting. Den nye svømmerute slutter med den nemmeste stræk så der er det bare at klø på. På cyklingen kommer der efter ca. 23km et s-sving efterfulgt af et venstre sving hvor man skal være opmærksom på lige at tage toppen af farten. Der vil være skilte med “slow down” mv. så det bør ikke være til at overse. Desuden er der lige inden man rammer strandvejen på vej tilbage til byen en nedkørsel der er lidt stejl med et 90 grader sving for enden, også her bør man lige tage toppen af farten, så man kommer hurtigt rundt og ud på det meget hurtige stykke tilbage mod byen. På løbet er der ikke noget at komme efter, det er bare højre fod forrest og så meget gas man nu kan give. Vi har fjernet en lille stejl bakke på bagsiden af Kronborg, netop for at gøre ruten endnu hurtigere.

Hvis man har overvejet at deltage i det her stævne og allerede overvejer det til næste år, hvorfor synes du så at man skal tilmelde sig?

Man skal deltage i det her stævne fordi virkelig er et super fedt IRONMAN 70.3 stævne. Med Kronborg Slot som baggrundstæppe og et fantastisk stævne område midt i en by der virkelig favner begivenheden, får man ikke mange IRONMAN 70.3 stævner noget sted i verden der kan måle sig med KMD IRONMAN 70.3 European Championship. Med deltagere fra mere end 50 nationer, får man også fornemmelsen af et internationalt stævne, hvilket jeg synes giver ekstra kolorit til oplevelsen. Og så får man altså syn for sagen, når man møder nogle af verdens bedste triatleter kommer sussende på såvel cykel som løb.

Hvornår åbnes der op for billetsalg til 2019?

Den endelige dato foreligger ikke endnu, men vi skal nok sørge for at det ikke går henover hovedet på folk. Og er man hurtig, er der endnu enkelte pladser tilbage til 2018.

Hvor mange arbejder på at få sådan et stævne her til at lykkes, både over hele året og omkring selve stævnedagen?

Vi sidder ca 10 mand fast på vores kontor hele året. Op til de store stævner som KMD IRONMAN 70.3 European Championship og KMD IRONMAN Copenhagen vokser organisationen betydeligt med ekstra teamleadere mv. I Helsingør vil der inklusiv frivillige være næsten 1.000 mennesker involveret i at skabe en god oplevelse for deltagerne. Så det er en person per tre deltagere.

Hvordan er dine egne opgaver ifm. Stævnet, både i løbet af året og omkring stævnedagen?

Helt overordnet så sidder jeg dels med ansvaret for kommunikationen til vores deltagere og samarbejdspartnere. Så sammen med eksempelvis min gode kollega Marcus Clausager i vores athletes service handler det om den løbende kommunikation via mails, sociale medier mv.  Dertil kommer vores samarbejde med Helsingør Kommune, vores sponsorer og ikke mindst medierne, sidstnævnte fylder meget i race ugen, hvor vi gør alt vi kan for at både danske og udenlandske medier, får de historier i hus, som de er kommet efter, herunder sikre at de kommer ud på ruterne og kan følge deltagerne helt tæt på.

Og så er der selvfølgelig det bagvedliggende kriseberedskab og forberedelse af ting vi ikke håber sker, men som der er en plan for skulle det ene eller andet ske. Samtidig har vi de sidste to år arbejdet med at involverer os endnu mere i resten af trisporten, hvor vi sammen med klubber og regionale stævner, har igangsat en fælles indsats for at få flere nye triatleter ind i sporten og ind i klubberne.

Tusind tak til Frej for den gode indsigt i stævnet!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Nikolaj
Nikolaj er marketingchef hos OOB life. Nikolaj har selv brugt OOB life til at træne op til Ironman, marathon og ultraløb. Hos OOB life har Nikolaj ansvaret for at vi får spredt god træning ud til så mange som muligt.