Fremgang i træning handler ikke kun om det du ikke gør, men lige så ofte om det du gør

“Jeg træner og træner, men jeg bliver ikke bedre!”.

Det kan lyde absurd, men faktisk oplever rigtig mange, at de knokler løs i deres daglige træning, men ikke oplever, at indsatsen de yder giver det fortjente resultat.

Hvis du følger med på vores blog, så vil du sikkert have bemærket, hvordan vi arbejder med træning og udfra hvilken viden, vi hjælper vores atleter. Men vores erfaring fortæller os, at der er nogle ting der er vigtige at gentage igen og igen, indtil man ikke blot hører, men også lytter til budskabet.

Træning foregår i 3 trin:

Stress + hvile = respons

Dette er mekanismen, vi alle er underlagt. Det er derfor også der vi starter, når vi forklarer hvordan det kan lade sig gøre, at man træner og træner, men ikke føler man bliver bedre.

Naturligvis skal træningen være planlagt fornuftigt og i overensstemmelse med ens mål, styrker/svagheder og tidsmæssige rammer, men hvis dette er fornuftigt tilrettelagt, så er det ofte to andre faktorer der gør, at man kan føle man træner og træner og ikke bliver bedre:

 1. Dårlig fornemmelse af kroppens signaler. Jo mere erfaren man er, jo bedre er man ofte til at lytte til sin krop og respektere dens signaler.
  Kort fortalt kan man sige, at kroppen fortæller dig alt hvad du har behov for at vide. Problemet opstår, når vi ikke forstår hvordan man skal afkode kroppens signaler.
  Det kræver naturligvis en vis rutine at reagere korrekt på kroppens signaler, og faktisk er det vores erfaring, at jo dygtigere en atlet er, jo bedre er vedkommende til at lytte til og respektere sin krop.
  En af vores fornemmeste opgaver som trænere er ofte at hjælpe atleter med at afkode kroppens signaler.
  Vores holdning er: Vi er eksperter på træning, men ingen andre end dig kan mærke din egen krop. Derfor samarbejder vi med vores atleter om netop at få en bedre kropsbevidsthed.
  Som bonus info kan jeg fortælle, at det er min personlige holdning, at det bedste sport kan lære os er en øget fornemmelse af og forståelse for vores krop. Det er i min optik langt mere værdifuldt end nogen medalje!
 2. Vilje. Det er let at være så fokuseret på hvad man gerne vil, at man glemmer at kroppen ikke er en maskine og at ligemeget hvor hårdt man knokler på og hvor viljestærk man er, så er det stadig stress, hvile og respons mekanismen, der gælder.
  Lidt firkantet sagt, så er det min erfaring, at det oftest ikke er viljen der afholder folk fra at lykkes, men i stedet evnerne. Alle kan forbedre deres evner, men det er let at lade viljen komme i vejen.

Gode råd

Vi arbejder individuelt med vores atleter og det er vanskeligt at give svar på alle situationer hvor man føler man træner og træner og ikke får den fremgang, man ønsker sig.
Der er dog nogle generelle retningslinjer, som jeg håber du kan få glæde af, så du undgår den frustrerende siutaiton.

 1. Kør aldrig dig selv mere træt end at 2-3 rolige dage får dig tilbage på et niveau, hvor du kan performe tilfredsstillende i din daglige træning. Læs her et tidligere blogindlæg om overtræning.

 2. Husk: Jo tættere du kommer på dit stævne, jo hårdere vil nogle af dine træningsdage være. Jo hårdere træningsdage man har, jo længere tid skal man bruge for at være restitueret fra et træningspas.
  Hvis du er triatlet og om vinteren løb fire dage om ugen, så det muligt at du enten skal gøre det ene løbepas meget let eller droppe det, når du nærmer dig dine stævner og dine hårdeste/længste løbepas bliver mere intense og har øget varighed.
 3. Mind dig selv om, at hvis du knokler på og gør alt hvad du har planlagt, så ligger svaret på hvordan du får fremgang ofte ikke i det du IKKE laver, men i det du laver.
  Vær ikke bange for at skippe et par træningsdage til fordel for let træning eller hvile. Se hvad der sker med din motivation og din performance når du får hvile, og brug den erfaring fremadrettet.

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.