HVOR HURTIGT SKAL DU LØBE I INTERVALTRÆNING?

Intervaltræning er en populær træningsform.
De fleste løbere kender til denne træningsform,og når de hører ordet: “intervaltræning”, kan man næsten se smerten lyse ud af deres øjne.

Men er det overhovedet meningen, at intervaltræning skal gøre ondt?

NEJ

Intervaltræning betyder ganske enkelt, at man deler sin træning op i intervaller. Det er tvivlsomt, at det nogensinde har været hensigten, at effekten af, at man deler sin træning i intervaller, skulle være smerte!

Intervaltræning er typisk benyttet af dem, som løber for at forbedre deres performance, og eftersom diverse stævner (endnu) ikke uddeler medaljer eller diplomer efter hvem, der har gennemgået mest smerte ved løbet, så er det endnu mere tvivlsomt, at intervaltræning skal gøre ondt.

Fordelen ved intervaltræning er i stedet, at man i intervaller kan holde en højere fart, fordi man indlægger pause efter at have været aktiv i et interval.
Fart er interessant, for det er et af de parametre, der skal arbejdes med når, man ønsker at forbedre sin performance.

Derfor skal formålet med intervaltræning ikke være smerte, men fart.

Smerten kontrolleres ved at stoppe intervallet i tide, så du ikke løber sidste del af et interval i forkrampede bevægelser, hvilket i øvrigt er enormt ineffektivt.
Formålet er i stedet at stoppe, mens man stadig er i kontrol og føler, at man har overskud i sin fart OG bevægelse.

Har du nogensinde undret dig over, hvordan det kan være eliteløbere kan løbe så elegant? Det er ikke en medfødt gave,men en opdyrket egenskab gennem at være i kontrol med deres træning.

Rigtig mange løbere kan ikke forstå, at de altid går ned på sidste halvdel af et løb. De samme løbere har oftest en tendens til at lægge for hårdt ud på deres intervaltræning;de forbereder sig næsten til at performe dårligere, jo mere de løber.

Gode guidelines til din intervaltræning

  •  Gå altid efter at fokusere på fart og øv dig i at løbe kontrolleret, afslappet, men hurtigt.
  • Hold dine fart på alle intervaller. Kan du ikke holde samme tempo på alle intervaller, skal du lægge roligere ud næste gang, du træner samme træningspas.
  • Stop ALTID med visheden om, at du kunne have gennemført endnu et interval. Træning er træning! Konkurrence er konkurrence, og der er forskel på de to!
  • Intervaller skal ikke per definition være korte – intervaltræning er også intervaller à 20-30 minutter. Når du begynder at blive træt / presset, så fokuser ikke på smerte, men fokuser i stedet på din bevægelse/ rytme! På den måde forbereder du dig også mentalt til at klare indre krig i stævnerne.
  • Træn med andre. Intervaltræning er let at organisere med andre – også selvom de løber hurtigere end dig.

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.