INPUT TIL CYKELTRÆNING TIL TRIATLON OG IRONMAN STÆVNER

Skal du deltage i en halv eller hel triatlon, så skal du benytte din træning til at forberede dig på de særlige udfordringer cykeldelen i disse stævner byder på.

I halve og hele ironmans er der drafting regler.
Det betyder at du skal holde afstand til den foranliggende cyklist efter de specifikke regler som stævnet foreskriver.

Det kan være en udfordring af flere årsager, dog primært:

 • Det er svært at bedømme afstanden, hvis ikke man har erfaring.
 • Man bliver øm af at ligge konstant i sin aerodynamiske position (enkeltstartsposition). Kan man ikke holde denne, så spilder man enten kræfter for at holde samme fart som hvis man blev i sin aeroposition eller man mister fart.
 • Man keder sig.

Det er enormt vigtigt, at man benytte sin træning til at forberede sig til at klare overstående, ellers er 90 km eller 180 km både langt og ej heller synderligt sjovt.
Med fokus i træning vil man dog hurtigt opleve den glæde ved at komme frem udelukkende på egen kræft samt at være i fuld kontrol med hvad tempo der skal køres.

Husk dette i din forberedelse

 • Kør gerne med andre, men sørg for at hold samme afstand som du skal holde i det stævne du træner til. Tjek evt. stævnets regler for at være velforberedt på disse regler.
  Da ikke alle kører lige hurtigt er det en god ide at træne på rundstrækninger.
  Jo længere i skal træne, jo større bør jeres rundstrækninger være for ikke at det bliver kedelig.
 • Øve energi og væskeindtag præcis som du planlægger at gøre til stævnet. Brug disse pas på at kør koncentreret. Undgå lange pause på cafeer etc, medmindre du planlægger at gøre det samme til stævnet.
 • Øv dig i at håndter perioder med kedsomhed. Det kan lyde underligt, men det at holde fokus kan være svært, men er en egenskab som kan læres ligesom det at cykle eller andet.
  Mange finder glæde i at have et mantra de kan gentage når tingene bliver triste. Se evt. her for inspiration.
 • Noter efter disse træninger hvad der har fungeret godt og hvad der har fungeret mindre godt og som du vil ændre til din næste træningstur.

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.