LØBETEKNIK: LØB HURTIGERE, END DU TIDLIGERE HAR GJORT

Løbeteknik er et varmt emne, når der bliver talt om, hvordan man forbedrer sit løb – og ikke uden grund.

Løbeteknik kan for mange synes relativt nyt. Læser man lidt om løb, vil man dog vide, at hvordan man løber hurtigst muligt med mindst muligt arbejde, er noget, som har optaget løbere altid.

Hvad er det , vi søger at forebedre, når man arbejder med sin løbeteknik?
Essentielt handler det om fart. “Speed is what you need” og hvordan du skaber denne fart er, sådan lidt enkelt forklaret, dikteret af måden, du bevæger dig på, og kraften bevægelsen, du laver,  har.

Kraft+bevægelse= fart

Skulle du ønske at forbedre din løbeteknik, skal du først lære at bevæge dig hensigtsmæssigt. Dette er faktisk relativt enkelt.
Herefter skal denne bevægelse automatiseres og mestres, således den kan anvendes på længere distancer og i forskellige tempi.

Gennem træning og øvelser vil bevægelsen automatiseres. Dette er lidt tidskrævende og lidt sværere end blot at lære bevægelsen.
Når bevægelsen er automatiseret,  kan man ledes til at tro,  at man mestrer den, men det er her, det interessante arbejde begynder.

“Så kommer det vanskelige”

Når først du forstår at bevæge dig hensigtsmæssigt, skal du begynde at lære at mærke og forstå dine bevægelser – hvad de gør for det, du ønsker: fart!
Flere meget dygtige løbere bruger ikke meget tid på tekniktræning, men alle har en enorm fin forståelse af deres bevægelser,  når de løber,  og ved præcis,  hvordan de skaber mest mulig fart ved mindst mulig indsats – alene at tænke sådan er, i min forståelse, også tekniktræning.

“Running is like making love”

Jeg kan ikke huske hvilken af mine trænere,  der prøvede at forklare mig pointen, at det er vigtigt, at kunne mærke sit løb og forstå, hvad ens bevægelser gør for ens farten, men jeg kan huske,  at han forsøgte at sammenligne løb med at elske.

Uden på nogen måde at kaste mig ud i emner, der passer Joan Ørting bedre, så har jeg dog lært, at bevægelserne i sig selv er ikke nok! Rytme og fornemmelse er nøglen.
I løb er rytme ekstremt vigtigt.

Det kan lyde abstrakt, og det er det vel også, for følelser er vanskelige at kommunikere objektivt. Hvordan en bevægelse føles for en, kan føles anderledes for en anden. Derfor skal du selv lære at mærke bevægelsen og sammenholde den med,  hvad den gør ved din fart, når du løber.

3 gode råd

Til din løbetræning er her 3 gode råd til, hvordan du lærer at mærke rytme og mærke, hvad dine bevægelser gør.

  • Farttræning med andre. Løb farttræning à 200-400 meter. Gå ikke efter at det skal være hårdt. Fart træning skal være hurtigt, ikke hårdt. Mest mulig fart for mindst mulig indsats.
  • Ved tempo/intervaltræning læg dig bag andre, der holder konstant tempo og arbejd med, hvordan du kan følge med i lettest mulig tempo.
  • Løb rolige ture. Det er vanskeligt at løbe langsomt og roligt, da det kræver,  du kan kontrollere bevægelsen langsomt. Husk: “Slow is smooth, smooth is fast”.
Når man træner fart, er målet fart og ikke, at det skal gøre ondt. Hvis det blot var smerten, man gik efter, kunne man lave så meget andet, men farten og ens fornemmelse for fart er noget af det magiske ved løb.
At løbe hurtigere end man tidligere har gjort, er en fantastisk fornemmelse – hvad end man løber 6.00 pr km eller 3.00 pr km. Lær at mærke dette og mærk glæden ved fart.
Teknikøvelser
Læs og se gerne vores videoer til “9 skridt til bedre løb”
Happy training
Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.