Off Season. Hvad betyder det for motionister?

Off season er et begreb du vil kende til, hvis du har trænet mod en et halv eller maratonløb, en triatlon eller cykeltræner gennem det meste af året.

De fleste forbinder off season med at de skal indstille al træning og stort set skal gøre hvad de kan for at holde pulsen nede og enda tage kilo på, som de har kæmpet for at smide.

Denne tilgang udspringer ganske sikkert fra hvordan professionelle atleter træner når de er i off season. For motionister er et dog langt fra den mest effektivt måde at bruge efteråret og vinteren, hvor off seasonen per defination normalt ligger.

Men kan det virkelig passe at man ikke må træne hårdt og intensivt fordi dit næste store mål er flere måneder væk?

Individualitet

Hvis du enten træner med os eller følger med på vores blog, så vil du vide at for os er den vigtigst regel for træning individualitet.
Reglen om individualitet er, at to mennesker der udfører samme træning ikke responderer ens på det.

Dette er vigtigt at huske i al træningsplanlægning og derfor er det umuligt at lave et “one size fits all” når det kommer til off season.
Ønsker du løbende formudvikling, så er det grundlæggende er det dog at din off season afspejler din in season.

Forskel på professionelle og motionister

En af de fantastiske ting ved udholdhedssport er at man som motionist kan komme tæt på de professionelle.
Man kan faktisk ofte stille op til samme løb, men det at være professionel atlet stiller dog nogle andre krav til ens fysik og daglige træningsindsats at man ofte er død træt når sæsonen er ved at være slut.
Mange professionelle er konstant på rejse og har en ekstrem høj stævneaktivitet, hvorfor de ofte både fysisk og psykisk er udbrændte når sæsonen er slut.
Derfor bærer deres off season oftest præg af meget lidt træning og ofte et udskejende socialt liv.

Nogle motionister prøver at træne som en professionel og kombinere dette med et fuldtidsarbejde og famlieliv. De vil oftest have stor gavn af samme tilgang som de professionelle, da de ofte vil være totalt udbrændt når sæsonen er slut.

Kontinuitet fremfor overtræning

Frem for at hive 2 – 3 måneder du af træningsåret, så er det bedre at bruge et par uger med lystbetonet træning, men så ellers gå i gang med sin træning.
Fremgang i træningen opnåes bedst gennem kontinuitet, hvilket betyder at man træner uge for uge, måned for måned og år efter år.
For at kunne gøre det er det vigtigt at man ikke overgør træningen, mens sæsonen er i gang. Kan du overholde det, så vil du ej få sure opstød ved tanken om træning, når dit sidste stævne er slut.

Inspiration til din off season

Vi har tidligere blogget om off season.
Herunder kan du se nogle indlæg der forhåbentlig kan hjælpe dig med at få det meste ud af din træning i efteråret og vinteren.

Har du nogle spørgsmål eller søger du inspiration til hvordan du bedst bruger din træningstid for at få forbedringer

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.