“Progressiv pacing” og “negativ split” – Forstå begreberne her

Er du ny udi udholdenhedssport er udtryk som “Progressiv pacing” og “negativ split” sikkert sort snak for dig, men du gør klogt i at forstå dem før du deltager i dine første stævner.

Har du allerede deltaget i nogle stævner og gjort dig erfaringer, er udtrykkene og tankegangen bag dem vigtig at forstå.

Udholdenhedssport handler om meget mere en styrke

Du kan sikkert huske historien om haren og skildpadden der konkurrerer mod hinanden, hvor skildpadden vinder fordi han er mere snu end haren.

I udholdenhedssport forekommer det samme ofte – den erfarne slår den mindre erfarne.

Jo længere stævner man deltager i, jo vigtigere er erfaring.

En af de erfaringer man gør sig når man har dyrket udholdenhedssport er at lære at disponere sine kræfter. Dette er ofte noget man lærer gennem dyrt betalte lærepenge, fordi man deltager i stævner, hvor man ender med at brænde fuldstændig sammen.

Udholdenhedssport handler for de fleste om at komme hurtigst fra start til slut. De professionelle er ikke så optaget af dette element. De vil blot gerne slå alle de andre.

Er du ikke professionel, så kan du sikkert nikke genkendende til ambitionen om at komme hurtigst fra start til slut.

Begå ikke denne fejl

Når du skal løbe din første halvmarathon, marathon eller lignende, så kan du planlægge dit stævne ud fra logikken om at du ved at du på et tidspunkt bliver træt og derfor bare giver den så meget gas fra start som overhovedet mulig, for at have så kort distance som mulig tilbage når træthedens hammer rammer.

Den tankegang er til at forstå, men denne tilgang ignorer hvordan din krop fungerer. Det øjeblik du bliver træt på afhænger både af hvor lang tid du har været i gang OG hvor intenst du har presset dig selv undervejs. Jo hårdere du presser dig, jo kortere tid går der før du løber tør for kræfter. Derfor ender de der vælger ovenstående tilgang ofte i et smertehelvede og oplevelsen af at de “sejler” ned gennem feltet. Ja, ofte må de affinde sig med at blive overhalet af andre der egentlig fysisk ikke er i samme form som dem.

En ting er at blive slået af andre – det er til at leve med, men det som piner mange er fornemmelse af at man ikke har ydet sit bedste. Den fornemmelse kan man heldigvis komme af med ved at anvende “progressiv pacing” og “negativ split” tilgangen.

Sådan bruger du “progressiv pacing” og “negativ split”

Progressiv pacing betyder at du i løbet af et stævne kan øge tempoet. Det vil sige at du slutter hurtigere af end du begynder og at du undervejs jævnt og konstant kan øge din intensitet.

Negativ split betyder at du skal gå efter et stævnes anden halvdel er hurtigere end første.  Et positiv split vil betyde det modsatte,nemlig at du er langsommere på anden halvdel end første.

Få styr på progressiv pacing og negativ split før du eksperimentere til stævner

Vi anbefaler altid begyndere tilgangen med progressiv pacing og negativ split. Dog har mange studier vist at hvis du gerne vil yde dit maksimale, så er det klogt at lægge lidt hårdere ud, så du faktisk få et lille positivt split til dit stævne.

Det er der MEGET vigtigt at forstå, at før du kan mestre det, så skal du vise du kan kontrollere din indsats. Det kræver både tålmodighed og kropskontrol at kunne. Før du har styr på det, så bør du holde dig til en mere konservativ tilgang til dine stævner.

Practice you race, race you practice

Det kan lyde let at anvende progressiv pacing, men som med alt andet kræver det øvelse.

Netop derfor anbefaler vi at du også har en progressiv tilgang til din intervaltræning.
Læs mere her.

Rigtig god fornøjelse til dit næste stævne.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Nikolaj
Nikolaj er marketingchef hos OOB life. Nikolaj har selv brugt OOB life til at træne op til Ironman, marathon og ultraløb. Hos OOB life har Nikolaj ansvaret for at vi får spredt god træning ud til så mange som muligt.