SYGDOM OG TRÆNING: Hvor meget form mister du når du er syg?

Sygdom og træning er en dårlig kombination, men den kan ikke undgås.

Det at blive syg er en naturlig ting. Derfor en af de udfordringer alle der træner støder på.

Hvor meget form mister man når man bliver syg?

Det er umuligt at give et svar der passer på alle. Det kommer an på hvad du har fejlet, hvor syg du har været og i hvor lang tid du har været syg.
Dog er her nogle generelle information og erfaringer, som forhåbentlig kan give dig ro i sindet og tryghed ved at alt nok skal blive godt.
Det at blive syg er nemlig ikke nødvendigvis en dårlig ting for din træning og din form, hvis du blot ser på din træning i et større perspektiv end uge til uge.

Selv verdensmestre bliver forkølet

Er du syg eller har du lige været syg og føler du at din form er bombet flere måneder tilbage. Husk at selv verdensmestre bliver syge.
Med andre ord er dine kommende sportslige mål ikke i fare for ikke at blive indfriet.
Læs evt et af vore tidligere indlæg om hvad der sker når du bliver syg og hvordan det påvirker din form.

Det skal du gøre når du er blevet syg

 1. Lad være med at stress over at der er noget træning du ikke fået lavet.
  Når du er syg har du brug for hvile, og bekymringer om misset træningspas har aldrig givet nogle en god nattesøvn, så accepter at du er syg og forstå at din krop har brug for hvile – og ikke træning.
 2. En træt krop responderer dårligt på træning.
  Du er syg. Din krop er træt. Selvom du har jernville og dumhed nok til at forsøge at træne, så er det til ingen verdens nytte. Din krop vil hverken kunne yde træning på højt niveau eller absorberer en eventuel træningsbelastning.
  I stedet risikerer du at forlænge din sygdomperiode, hvis du presser på og tvinger dig selv til at gennemføre træning.
 3. Giv din krop et par rolige dage, når du starter op med din træning.
  Når du har været feberfri i en hel dag og føler dig tilpas, så er du klar til at træne igen.
  De første træningspas vil ikke være så god som før du blev syg. Herefter vil du  i løbet af ganske få dage er tilbage ved normal styrke.

Sygdom kan være godt for din træning

De fleste løbere, cykelryttere og triatleter er Type A personalities. Det vil sige at de ofte har en jernvilje og er meget motiveret.
Det er som sådan god ting, men en af de udfordringer vi som trænere ofte står med, er at få de vi træner til at acceptere og forstå at formfremgang ikke kun kommer af hvor hårdt man presser sig selv.
Formfremgang kommer af at man indlægger korrekt hvile, for at at give kroppen mulighed for at respondere på den træningsbelastning, man har udsat den for.

Kærlig sagt siger vi trænere ofte, at en forkølelse er en gave, da det for nogle er det eneste der kan få dem til virkelig at slappe af.
Ofte vil disse typer nogle uger efter at have været syge, mærke at deres form forbedres. Det skyldes den hvile musklerne har fået under sygdomsperioden, har været tiltrængt.

Sådan hjælper vi vores atleter når de er syge

Når vi har en atlet der er blevet syg, så prøver vi naturligvis at mane til besindighed hos vedkomne.
Når man er syg kan man let miste overblikket. Det er helt almindeligt og et par motiverende ord falder ofte på et tørt set (vi giver dem naturligvis kun hvis de er velfortjente).
Derefter justerer vi træningsplanen, så der er taget højde for sygdommen, så opstartsperioden kan blive rolig. På den måde sikre vi at atleten ikke bliver syg igen, eller på anden måde får tilbagefald, fordi der ikke har været taget højde for sygdommen.

Endelig er mit sidste råd til dig, hvis du er eller lige har været syg:

Undgå panik.
Giv din krop det den beder om – hvile, og se om ikke jeg har ret i overstående.

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.