TEKNIKØVELSER: HVORFOR SKAL DU LAVE DEM?

I enhver sport spiller teknik en rolle. Derfor er det oplagt at indlægge teknikøvelser i sin træning og sikkert også derfor så mange gør det.

Men hvorfor laver dem egentlig?

Naturligvis for at få en bedre teknik, men hvad menes der præcist med det? Det lyder jo enkelt: “Jeg vil forbedre min teknik”, men hvad menes der præcis med det?

I svømmehallen, løbestadion og andre steder er det almindeligt at opleve at der bliver lavet teknikøvelser og lige så almindeligt er det, at de som laver øvelserne ikke er klar over præcis hvorfor de laver øvelserne.

Det leder ofte til, at øvelser laves for øvelsernes skyld og ikke for det de faktisk er ment at skulle forbedre – nemlig en given disciplin.

Det kan let komme til udtryk i, at man kan mestre en øvelse rigtig godt, men når man så udfører disciplinen, så ses ingen forbedring eller forandring.

Øvelsers primære formål er at udvide din bevidsthed for en given bevægelse. Denne bevidsthed vil give dig en bedre fornemmelse af hvad du laver når du svømmer, cykler, løber eller hvad du måtte træne til.
Fornemmelsen for sine egne bevægelser er vigtigt. Det er nemlig meget svært at forandre noget man ikke kan fornemme – i hvert fald en kontrolleret og dermed ønsket forandring.

Når man vil ændre sin teknik, så er det jo ikke det biomekaniske der er udfordringen, men mere er udfordringen at ændre sin bevægelse. Dette gøres gennem en øget bevidsthed.
Som eksempel på dette, så har dansere en meget fint udviklet bevidsthed for deres bevægelser, hvilket også gør det let at genkende end tidligere danser hvis man har en sådan til teknikkursus i løb, cykling eller svømning.

At fornemme sine bevægelser er forudsætningen for at kunne kontrollere dem.
Teknikøvelser har til formål at sætte dig i en position som minder om den du position du ønsker at sætte en ændring ind i din bevægelse, hvor du kan fornemme din bevægelse.
Denne øget bevidsthed kan overføres til en ændret bevægelse – og det er derfor du skal lave teknikøvelser hvis du måtte ønske at ændre dine bevægelser.

Tekniktræning handler meget kort om:

  • Hvilken bevægelse skal jeg lave.
  • I hvilken retning skal jeg lave den.
  • Hvornår skal jeg lave den.

Teknikøvelser vil kunne hjælpe dig med at være bevidst om disse!

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.