Vejrtrækning i svømning

Svømning er for de fleste triatleter den disciplin som modtager mest teknisk opmærksomhed.

De fleste bruger meget tid på at forbedre deres svømmebevægelse således den bliver mest effektiv.
Trods dette fokus er det almindeligt at mange oplever en forbedret teknik, men ingen forbedring i deres svømning!

Svømning kan være en akavet udfordring i begyndelsen, og det er almindeligt at føle sig meget anstrengt i sin bevægelse. Når så fokus ligges på de ønsket forandringer i svømmebevægelsen, så kommer mange til at glemme noget ganske basalt – at trække vejret.

Det kan synes banalt, men netop fordi ikke alle føler sig afslappet og naturligt godt tilpas når de hopper i vandet for at svømme første gang, så glemmer de at lære det vigtigste i svømning– at trække vejret.

Det falder langt fra alle naturligt at trække vejret afslappet og kontrolleret i vand – det ses i deres anspændte bevægelser og manglende fremgang trods tekniske forbedringer – for før alt andet, så skal der være ilt til rådighed.
Jo hurtigere du ønsker at svømme, jo mere ilt vil det kræve.

Oplever du, at du trods fornuftig pacing at din svømning falder fra hinanden når du svømmer længere end 200 meter, så er det muligvis ikke blot din teknik du skal fokusere på, men i stedet rette fokus på noget mere grundlæggende – nemlig om du er komfortabel i vand og kan trække vejret roligt og afslappet.

Tjek om du er komfortabel i vand.

Selv erfarne og relativt gode svømmere har problemer med at trække vejret hensigtsmæssigt.

En god øvelse er at svømme ud i et bassin og langsomt puste luften ud af dine lunger mens du langsomt og afslappende synker mod bunden.
Når du rammer bunden skubber du dig og til overfladen og trækker vejret igen.
Dette bør kunne gøres absolut afslappet og roligt.

Er det ikke tilfældet vil det være en god øvelse at mestre.

Oplever du ubehag ved overstående øvelse, så prøv at lave en øvelse hvor du ligger på ryggen og trækker vejret dybt og roligt – mærk at du er i kontrol selvom du er i vand.

Når du svømmer crawl er det vigtigt at du puster ud mens du har hovedet under vand – sig evt en lyd ”bssss” så du minder dig selv om at puste ud.

Når du så svømmer hårdt, så husk at ilt er vigtigt. Jo hurtigere/hårdere du svømmer, jo oftere skal du trække vejret.
Vejrtrækning hver 2. armtag er meget fint og passende når der svømmes hårdt.

Happy training!

Facebook Twitter Google+ LinkedIn
Aleksandar
Aleksandar Sørensen-Markovic er stifter og ejer af OOB life. Aleksandar er tidligere professionel triatlet og har top 10 resultater i internationale Ironman stævner bag sig. Han har de seneste 8 år trænet mange hundrede personer, fra nybegyndere til elite atleter.