Travl hverdag, familie og Ironman – Interview med Christian Øien

september 21, 2015

Af:oob

Kategori: Triathlon

CØ

Christian Øien har trænet hos OOB Life i knap et år og har på den tid leveret imponerende stor fremgang i både træning og konkurrence.

Christian er fraskilt på tredje år og har sine to børn hver anden uge. Dertil arbejder han, som salgsdirektør for en større dansk logistik virksomhed og har en del rejseaktivitet, hvilket har en stor betydning for hvordan han kan træne.

Faktisk træner Christian begrænset i de dage han har sine børn. Det bliver primært til cykling på hometraineren og core øvelser – og en gang imellem får han sneget sig i svømmehallen med ungerne på kanten. Det er en klar prioritet som Christian som far har valgt.

Fortæl lidt om dine drømme og mål med din træning?
Til at starte med, så havde jeg en gammel kollega, som var begyndt at dyrke triathlon og jeg synes at det virkede, som en meget fed sport – så jeg fik for et par år siden taget mig sammen og meldt mig ind i Herlev Tri & Motion. Jeg fandt hurtigt ud af, at de mennesker og triatleter som jeg trænede med var meget positive mennesker med åbent sind. Det gav mig allerede det første år en masse energi og lyst til sporten og til at være mere sammen med mine klubkammerater.

Jeg synes rimelig hurtigt, at jeg fandt ud af at jeg var proces, hvor jeg faktisk med en god indsats og disciplin kunne rykke mig og blive bedre.

Allerede første år kastede jeg mig ud en Triple Challange i Chicago, som er verdens største race målt på antal aktive deltager, 9500 deltager, 250 på Triplen, 104 gennemførte og jeg blev nr 32 – jeg var solgt til sporten efter den oplevelse og begynde herefter at drømme.

Dagen efter racet i Chicago kommer billetterne ud til KMD Ironman Copenhagen – jeg er om morgen fløjet fra Chicago til Las Vegas og ligger ved poolen med min lillebror – jeg tjekker facebook og ser alle mine kammerater poster ”Ironman confirmation” billeder. Jeg var høj fra dagene før, så jeg springer med på vognen og køber billet til Ironman og vejen til den skulle nu struktureres og sættes lidt bedre i system.

Da jeg kommer hjem beslutter jeg mig for, at Ironman skal gennemføres med et klart mål for øje – sub10 – et virkelig ”long shot” ud fra min daværende form. Jeg havde lavet CPH Triathlon i 05:08, men der var stadig lang vej til den fulde distance.

Kort efter beslutter jeg, at KMD Ironman 70.3 Kronborg og et par andre forårsstævner også skulle i min racekalender. Bl.a. Powerman Ultra – på det tidspunkt havde jeg fået en træner, Dennis Sjøner fra OOBLife og jeg var meget klar over for ham, at jeg ville være hurtigere næste år (læs 2015) sub5 på kronborg skulle være målet.

Det har hele tiden været vigtig for at have mål – blive hurtigere. Jeg synes faktisk til tider, at alderen trykker lidt, men med klare målsætninger så har det holdt mig fokuseret.

Efter Ironman har jeg bare fået endnu mere blod på tanden – for jeg synes faktisk ikke, at jeg er helt dårlig. Jeg har dog inden ambition om at kvalle til Kona eller VM, da min AG er alt for domineret af meget dygtigere triatleter.

Målet for 2016 er sub10 på Ironman og under 04:45 på Ironman 70.3

Hvad holder dig så motiveret i hverdagen?
Jeg får en kæmpe motivation i sammenholdet i min klub og det netværk af personer og social omgangskreds, som er kommet til. Stemningen er god, humøret højt og en utrolig udstråling af positivitet.

Tidligere har jeg arbejdet alt for meget og været meget fraværende for familien og mine børn. Tri sporten har været med til, at understøtte de nye værdier jeg har fået efter jeg blev skilt i efteråret 2015. Arbejdet skulle fylde mindre og jeg ville være der for mine børn. Jeg er dog ikke mere superman, at jeg til tider skal må gå kompromis f.eks. er ungerne med i svømmehallen om torsdagen, hvor de sidder på kanten med Netflix og en lille slikpose. Jeg får nogle gange kun et par baner og andre gange en hel time.

Der er masser af sure timer og ekstemt kedelige træningspas i løbet af vinteren og når jeg tænker tilbage på de mange timer i slud, sne, blæst og regn, så skal der sgu noget til, at melde sig til endnu en omgang, men jeg kan slet ikke lade være og jeg er langt fra færdig med tri.

Min motivation er meget egoistisk baseret – jeg gør det for mig og ikke for andre – jeg kan huske i foråret, da jeg var på Next Level Camp, der sendte jeg et billede hjem til min mor, hvorefter hun svarede ”gud, hvor er det længe siden at jeg har set så meget glæde i dine øjne”.
Tri giver mig en stor selvtilfredshed, som jeg ikke tidligere har fundet andre steder.

Kan du beskrive hvordan du får din træning til at fungere samtidig med at du har børn hver anden uge?
Det kræver disciplin, men det er egentlig meget simpelt – sørg for at ungerne holder deres sengetider og så træn, når de sover. Det er sindssygt hårdt, men jeg har ikke andre muligheder. Mine børn har derudover et fantastisk sovehjerte og når de går i seng, så falder de altid i søvn ganske hurtigt. Der er ikke så meget ballade.

Når de sover, så sidder jeg ofte på hometraineren og banker et interval program af fra min træner eller core træning de 4 mest fantastiske øvelser igen og igen. Jeg træner stort set kun om aftnen, da jeg ikke vil stå tidligere op end 05:30.

I foråret i år har jeg kunne tage ungerne med til det lokale løbestation i Stenløse til intervalløb eller en løbetur i meget roligt tempo, hvor ungerne cykler på stien ved siden af mig.

Jeg ser ikke så meget fjernsyn og er nogle gange lidt træt om morgen, men jeg får trænet og jeg er overbevist om at ungerne ikke lider last over min træning. De får også en masse oplevelser med på vejen og møder en masse dejlige mennesker undervejs.

 

Hvad ser du som fordele ved at træne med OOB Life?
Jeg har flere gange sagt, at melde mig ind i Herlev Tri & Motion er den bedste voksen-beslutning jeg har truffet. Den næstbedste er nok, at få træner fra OOB.

Det første år i tri var præget af meget rodet træning, ingen struktur og måske også manglende disciplin. Jeg kunne let springe over. Jeg lavede ikke træningslog eller programmer uger frem. Det var helt tilfældigt.

OOB har givet mig struktur og det har været den største befrielse for mig få tilknytte Dennis. Jeg skal bare udføre opgaver på hans kommando, sætte ”udført” i planen evt med lidt træningsdata. Jeg forsøger at give ham løbende feedback, således at han kan tilpasse mine planer nogle uger frem i tid, typisk 4 uger af gangen.

Det tager noget tid, at finde hinanden – jeg har kun brugt laveste level, så alt foregår over mail, men efter noget tid, så finder man en rytme sammen. Jeg løber f.eks. altid for stærkt i mine løbepas og det ved Dennis, så han holder øje med mig. Han har faktisk en gang sagt – enten følger du min træning eller også lader du vær.  Det var et sundt opråb og jeg er kommet igennem 2015 sæsonen uden en eneste skade og har rykket mig rigtig meget i speed og udholdenhed.

Jeg sætter en stor ære i mit forhold til Dennis og jeg glæder mig til sæsonerne frem over, hvor Dennis og OOBlife vil være ved min side.